Baseball

Taekwondo och esport är nog de sporterna man förknippar starkast med Sydkorea, det gör i alla fall jag. Här i Busan är baseboll den stora grejen (även om esport och taekwondo också är stort såklart). Folket i Busan älskar baseboll och är trogna fans av sitt lag Lotte Giants som de hejar på med stor entusiasm. Även om de förlorar, vilket de oftast gör. Det är alltså en stor grej att gå på baseboll här, i alla fall en gång för att uppleva hysterin. Det gjorde jag, Johan och en svensk tjej som heter Frida i lördags. 
 
Alltså wow. Det var en upplevelse som heter duga. Jag har varit på en del fotbolls- och hockeymatcher i Sverige, landskamper och stadskamper, även något derby. Det var ingenting emot en basebollmatch i Sydkorea. Visst kör man några ramsor lite där och var i Sverige, såklart man vill vara med och göra vågen när någon annan börjar, och självklart klappar man händerna när laget gör något bra. I Busan är fansen vilda, de sjunger från matchstart till matchslut. Det finns en kille vars jobb är att dra igång hela publiken, inte för att det behövs kanske de är redan igång, men han styr liksom hela publiken. Med full inlevelse och stora rörelser. Sen finns det också cheerleaders som dansar i princip hela matchen (alltså 3h). 
 
Matchen i sig var väl inte den mest spännande sport jag sett. Ganska seg om jag ska vara helt ärlig. Reglerna är lite oklara men jag tror att jag lyckades lista ut allt tillslut. Det tog ungefär 3 timmar att spela matchen. Här är det en stor kultur i att man tar med sig mat in i arenan och dricker öl i mängder, men trots det är det en väldigt familjär och trevlig stämning. Många barnfamiljer på plats som har tagit med sig pizza, kyckling och snacks. Man går inte för att nödvändigtvis se matchen, man går för att vara med om stämningen. Det är inga huliganer som kastar glasflaskor eller tänder bengaler. Alla är bara glada. 
 
Mot slutet av matchen delade de ut plastpåsar i Lottes färg (orange) och det är tradition att man blåser upp dem och sätter på huvudet för att visa att man är ett fan. Jättekonstigt, men det gjorde vi också såklart. Man vill ju smälta in. När matchen är slut ska man använda dem som soppåsar och slänga allt sitt skräp, så de fyller två bra funktioner. Praktiskt va?
 
 
Nationalsången sjöng såklart innan.
 
 
Plastpåsar på!
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: