Den 14e varje månad

Hoppas ni alla har en riktig bra påsk där hemma! Här i Korea firas inte påsk alls, istället har de matchat in påskhelgen med midtermångest. Dvs att vi har midterms (halvtidsprov) nästa vecka i alla kurser. Än så länge känns det helt ok, har nog i ärlighetens namn aldrig pluggat så här lite som nu, prokastinering vinner alla gånger. Får se om det känns lika bra om några dagar. I Sydkorea firar man dock mycket annat. Varje månad den 14 är det något speciellt som händer, ofta kopplat tills kärlekslivet. 
 
Om vi börjar med en av dagarna som ni mest troligt känner igen - 14 februari. Här heter det Valentine's Day men firas lite annorlunda. Det är endast kvinnorna som ger kärleksgåvor, männen slipper.
 
14 mars är det dock männens tur att ge tillbaka presenter (tydligen minst 3 gånger dyrare) om de gillade det de fick av kvinnorna. Dagen kallas White Day och gåvorna är oftast i vitt. 
 
Om 14 mars var white day så är 14 april (idag!) Black Day såklart. Den tillägnas alla singlar och då ska man tydligen äta en svart måltid som kallas jjajangmyun och typ är kladdiga svarta nudlar.
 
Nästa månad, dvs 14 maj, är det Yellow Day/Rose Day och då klär sig par i gult och ger varandra rosor. Tjusigt värre. 
 
14 juni kallas Kiss Day och ni kan ju gissa vad man ska göra då... Tydligen ska det vara en bra dag att påbörja något nytt om man inte redan har ett förhållande. Tur att det finns en dag för sånt. 
 
Därefter kommer Silver Day den 14 juli och då är det hög tid att börja diskutera framtida giftemål. Plus att par byter silverringar av något slag.
 
En av de mer vettiga dagarna som jag tyvärr kommer missa (kanske kan fira i Sverige?) är den 14 augusti som kallas Soju Day. "Men..." tänker ni då "...det har ju ingenting med förhållanden att göra?!". Trots att dagen dedikeras till att dricka soju så ska dagen tydligen avslutas med att ta en romantisk promenad i skogen. Wtf. Kanske inte var så vettig i alla fall.
 
Den 14 september är det dags för Photo Day/Singing Day som jag tycker är lite oklar. Det verkar inte ha något med förhållande att göra. Eller ett förhållande till att älska musik och foton kanske. Dagen går ut på att fotas i fotobås(?) och sjunga norebang.
 
Under månaden efter är dock allt i sin ordning igen. 14 oktober kallas Wine Day och där ska par dricka vin tillsammans till en romantisk middag. Singlarna får dricka bort sina sorger.
 
En dag kallas Movie Day firas den 14 november och då (tro det eller ej) ska par kolla på film tillsammans. Antingen på bio, hyra och se hemma, ge varandra filmer eller gå till DVD-bang (typ som norebang fast man kollar på film). Tänk Netflix and chill. 
 
När julen börjar närma sig är det även dags för Hug Day, den 14 december alltså. Då spenderar man hela dagen med att krama sin partner. 
 
Sista månaden innan vi gått runt ett år är 14 januari som i Sydkorea är Candle Day/Diary Day. Då ger man antingen sin partner eller vän(!!) en tom dagbok där syftet är att skriva ner alla viktiga dagar som när man har månadsdag eller liknande.. Man kan också ge bort ljus.
 
Så att... Kanske något att införa i Sverige, eller inte. 
 
Glad påsk på er i alla fall. Och till alla singlar där ute, ha en trevlig black day!
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: